Revizyon Felsefesi
Zorlu bir revizyon burun ameliyatı sonrası yazısı…
Her revizyon çözülmesi gereken ayrı bir problem…
Bu yazıyı yazdığım akşamın sabahında daha önce 3 kez başarısız (kapalı) burun estetiği ameliyatı geçirmiş bir hastamın revizyon (4.) burun ameliyatını yaptım. Hastam daha önce 1 kez KBB uzmanı 2 kez de bir Plastik Cerrahi uzmanı tarafından ameliyat edilmiş 30 yaşında bir bayandı. Her zaman ve her hastamda olduğu gibi ameliyattan önce en az 3 saati bulan toplam 3 görüşme yaptık. Bu görüşmelerde hastamın en büyük şikayeti burun dış yapısının düzensiz ve çok asimetrik görünümde olması ve nefes problemleriydi. Muayenelerinde her iki burun kemiğinin çok farklı düzelimlerde ve açılarla kesildiğini ve burun çatısının açık kaldığını gözlemledim. Ayrıca burun içinde sağ tarafta çok ciddi bir yapışıklık vardı. Septum dediğimiz burun kemiği tamamen alınmış ve burun ucu desteği yoktu. Burun çatısının ve burun ucu desteğinin yeniden yapılandırılmadığını gördüm.
Yapılmayanların yarattığı problemler…
Görüldüğü gibi bu hastada hastanın problemleri daha önceki cerrahlar tarafından yapılanlar değil yapılmayanların neden olduğu problemlerdi. Evet bazen fazla yapılanlar bazen ise eksik yapılanlar bir burun ameliyatının başarısız olmasına neden olabilir.
Problemi görmezsen çözemezsin…
Tüm burun ameliyatlarında başarılı bir ameliyatın sırrı ameliyattan önce tüm problem yaratan nedenlerin ortaya konması, ameliyat öncesinde hastanın deri tipinin ve kıkırdak yapısının tam olarak belirlenmesi, ameliyatın tam olarak kağıt üzerinde planlanması ve cerrahın hastayı yapılabilecekler ve yapılamayacaklar ile ilgili dürüstçe bilgilendirmesidir. Ancak en önemlisi cerrahın hastanın şikayetlerinin nedeni olan problemleri görebilmesidir.
Endoskopik yöntemle kaburga kıkırdağı…
Burun içi kıkırdağı tamamen alındığı için burnu yeniden yapılandırmak için bize gereken kıkırdak ve ince derinin içten astarlanması için gerekli kas zarı örtüsünü temin edebilmek için hastanın göğüs sağ önünden hemen göğüs altında kesi yapıp hem kas zarı hem de kaburgadan bir parça aldım. Kaburga almak sizleri korkutabilir ama artık eskisi gibi büyük kesilerden ve riskli şekilde kaburga almıyoruz. Bu işlemi endoskopik kamera sistemi ile direk görüntüleyerek yapıyoruz. Bu sayede 1.5-2.5 cm’lik bir kesiden hem kıkırdak hem de kas zarı temin edebiliyoruz. Ve riskleri en aza indiriyoruz.
Düzensiz kemiklerin düzenlenmesi için direk gözlem altında Ultrasonik Şekillendirme…
Bu ameliyattaki en önemli problemimiz burun çatısının açık olması ve her iki burun kemiğinin iyi şekillendirilememesi sonucu burnun çarpık görünmesi ve sırtta bir açıklık olmasıydı. Bu şekil bozukluğunun direk gözlem altında en iyi şekilde dünyada sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda cerrah tarafından kullanılan burun kemiklerinin kalemle çizilmiş gibi kesilmesini sağlayan Ultrasonik Kemik Şekillendirme (Piezosurgery) yöntemi ile kemiklerini şekillendirdim. Bu yöntem çok ince ve zarif olduğu ve yumuşak dokuya hiç bir zarar vermediği için morluk ve şişlik de neredeyse olmuyor. Ayrıca burun şekli çok daha zarif ve öngörü ile oluyor. Çünkü kemikler çok ama çok kibar bir şekilde ve görerek bir ressam inceliği ile şekillendirilebiliyor.
Rinoplastinin geleceği… Geleceğin Rinoplastisi.
Bana göre burun estetiği ameliyatının başarısındaki en önemli faktör, yaptığınız işi görerek ve ölçerek kontrollü şekilde yapabilmek. Burun kemiğinin eski yöntemler ile keskiler yardımı ile kırılması veya görmeden şekillendirilmeye çalışılması bu aletlerin kemiğin ince yerlerine doğru kaymasından dolayı kontrollü olamıyordu. Ultrasonik kemik şekillendirme ile artık direk gözlem altında kemikleri istediğimiz yerlerden çok kolay bir şekilde kalemle çizilmiş gibi bir veya birkaç yerden keserek şekillendirebiliyoruz. Bunu eskiden hayal ederdim ve şimdi gerçek oldu. Bence gelecekte burun estetiği ameliyatındaki en önemli gelişmeler hep kemik şekillendirme ve deri iskelet arasındaki adaptasyonu iyileştirecek tekniklerin daha da gelişmesi ile olacak.
Revizyon zor zanaat…
Ameliyat tam 6 saat sürdü. Burnun ucunun estetiğini, yan kanatların desteğini, orta çatıyı, sırtını ve kanatlarını yeniden yapılandırdık ve şükür ki içimize sinerek kapattık. Ama zor… Burun estetiği ameliyatı standart bir altın yöntem olmaması ve hastaya uygun yöntem ve tekniklerle yapılmasını gerektirdiği için zaten zorken revizyonu çok çok daha incelik ister. Her şey cerraha bağlı olmadığı gibi uzun dönemli takip ister. Ayrıca hastaları da daha zor ve beklentileri yüksek olduğu için bir çok cerrah revizyon burun ameliyatı kabul etmez. Çünkü ne kadar çok revizyon hastası ameliyat edersen sonuçta mutsuz hastaların artar düşüncesi her cerrahta vardır. Çünkü zaten iyi yapılmamış ve bozulmuş bir burnu yapmak normalinden kat be kat zordur. Ama ben hastalarım için sınırlarımı hep zorladım ve zorlamaya devam edeceğim. Tek şartım hastamla iyi bir iletişim kurmuş olmam.
İnce derinin zorluğu…
Hastam ince deriliydi bu yüzden yaptığım burun iskeletinin üzerini deriyi kapatmadan önce yine hastadan aldığım kas zarı ile komple sardım ve bir envi astar koyarak deriyi kalınlaştırdım ve ince derinin zorluğu olan her şeyi kusur gibi gösterme problemini ortadan kaldırmaya çalıştım. Çok da iyi oldu. Umarım yeniden yapılandırdığımız tüm burun ve üstüne koyduğumuz tüm kas zarı çok iyi beslenir ve çok iyi iyileşir. Böylece 2 yıl sonra hastam çok güzel ve pürüzsüz bir burun sırtı ve çok hoş ve çekici bir burun ucuna kavuşabilecek. Arada ise malum şişlikler inecek ve bizler sabredeceğiz.
Revizyon hem bedensel olarak hem de zihinsel olarak beni yoruyor… Ama bir çok kişinin yapmak istemediği bir işi yapabilmiş olmanın mutluluğu her şeye değiyor.