Balonla Sinüzit Tedavisi
Tüm dünyada yeni uygulanmaya başlayan ve uygun seçilmiş kronik sinüzit hastalarında ülkemizde de başarı ile uygulanan balon yöntemi ile kronik sinüzit tedavisi Op. Dr. A. Emre İlhan tarafından da uygulanmaya başlanmıştır.
Sinüslerin iltihabı anlamına gelen Sinüzit Türkiye’de her yıl yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen yaygın bir sağlık problemidir.
Romatizma ve yüksek tansiyondan daha fazla görülmektedir, Şeker hastalığından ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozmaktadır. O kadar ki; yaşam kalitesini fiziksel ve fonksiyonel açıdan bozmakla kalmaz, psikolojik olarak ta insanları etkileyen ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Ülke ekonomisi açısından da sinüzit tedavisine harcanan para ciddi rakamlara çıkabilmektedir. Örneğin Amerika’da yapılmış bir çalışmada her yıl 8 milyar doların üstünde ilaç maliyeti ile karşılaşılmıştır. Ülkemizde de durum bundan çok farklı değildir.
Sinüzit sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir. Tıkalı delikler üç türlü açılabilir.
1- İlaç tedavisi ile
2- Fonksiyonel endoskobik sinüs cerrahisi ile
3- Balon kateter yardımı ile
İlaç tedavisi erken dönemde oldukça etkilidir. Israrlı ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kronikleşmiş sinüzitlerde ameliyat gerekebilir. Ameliyattaki amaç; tıkalı olan sinüs yollarını açmaktır. Böylelikle sinüslerin havalanması sağlanmış olur. Havalanan sinüste enfeksiyon geriler ve kaybolur. Bu işlemi endoskopik sinüs cerrahisi ile yapabildiğimiz gibi balon sinüsoplasti tekniği ile de yapabilmekteyiz.
Balon Sinüsoplasti (Sinoplasti) Nedir?
Daralmış olan sinüs deliklerini BALON KATETER yardımı ile açma işlemidir. Mantık tıkalı kalp damarlarını açmada kullanılan ANJİOPLASTİ ile aynıdır.
Balon Sinüsoplastinin Avantajları Nelerdir?
Burun içini döşeyen dokunun bir çok görevi vardır. Soluduğumuz havayı ısıtır, nemlendirir, süzer, vs. Burun içine yapılan tüm cerrahilerde az veya çok bu dokulara zarar verilebilir. Dokulara zarar vermeden sinüs ağzını nasıl açabiliriz fikrinden balon sinoplasti tekniği doğmuştur. Bu teknikte bir kateter yardımı ile sorunlu olan sinüs ağzına bir balon yerleştirilir. Daha sonra balonu serum ile şişirilir.
- Şişen balon tıkalı olan sinüs ağzını genişletir.
- Dolayısı ile burun içi faydalı hiç bir dokuya zarar verilmemiş olur.
- Burunda herhangi bir kesi olmadığı için kanama olmaz.
- İşlem sonrası tampon gerekmez. İyileşme çok hızlı olur.
- Hemen ertesi gün günlük hayata dönülebilir.
Balon Sinüsoplasti (Sinoplasti) sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Balon sinoplasti minimal invazif bir yöntemdir. Hastahanede yapılmasına rağmen gecelemeyi gerektirmez. Hastadan hastaya değişmekle beraber aynı gün normal aktivitelere başlanabilir.
Balon Sinüsoplasti (Sinoplasti) tekniğini kim yapabilir?
Bu tekniği ancak eğitimini almış bir KBB uzmanı yapabilir. Rutin her yerde yapılan bir müdahale değildir. Hekimin deneyim sahibi olması bu prosedürün olmaz ise olmazıdır.
Balon Sinüsoplasti (Sinoplasti) hangi tip sinüzit tedavisinde kullanılır?
Balon sinoplasti tekniği kronik sinüzit, özellikle de frontal, maksiller, sfenoid sinüzit türlerinde kullanılır. Etmoit sinüzitlerde ve polipli sinüzitlerde endoskopik sinüs cerrahisi tercih edilmelidir.
Balon Sinüsoplasti (Sinoplasti) tekniği uygulanmasında yaş sınırlaması var mıdır?
Evet, bu tekniğin uygulanabilmesi için öncelikle bu tedaviye uygun bir hasta profili olması ve 17 yaşını da tamamlamış olması gerekmektedir.
Daha önce Endoskopik Cerrahi Yöntemi ile tedavi olmak bu tekniği uygulamada herhangi bir problem yaratır mı?
Balon sinoplasti tekniğinin uygulanabilmesi için daha önceden endoskopik cerrahi yöntemi ile tedaviye başvurulmaması gerekmektedir.
Yeni bir tedavi yöntemi olduğundan bahsettiniz, Peki siz bu eğitimi nasıl ve nereden aldınız?
Dünyada bu tekniğin yaygınlaşmasını sağlayan Prof. Levin’den San Fransisko’da eğitimini aldım.
Balon Sinüsoplastinin (Sinoplasti) yeni bir yöntem olduğunu söylediniz. Bu konu ile ilgili yayınlanmış bilimsel makaleler var mıdır?
Evet vardır.
İlgilenenler makale ayrıntılarını aşağıda bulabilirler.
The following are clinical publications relating to the clinical application of AcclarentTM’s innovative technologies. Please check back for regular updates.
Safety and Feasibility of Balloon Catheter Dilation of Paranasal Sinus Ostia: A Preliminary Investigation
Christopher L. Brown, M.D., William E. Bolger, M.D.
Annals of Otology, Rhinology & Laryngology April 2006, Vol. 115(4): 293-299;
Catheter Based Dilation of the Sinus Ostia: Initial Safety and Feasibility Analysis in a Cadaver Model
William E. Bolger, M.D., Winston C. Vaughan, M.D.
American Journal of Rhinology May-June 2006, Vol. 20, No.3, P. 290-294
Functional Endoscopic Dilatation of the Sinuses (FEDS): Patient Selection and Surgical Technique
Michael Friedman, M.D., Paul Schalch, M.D.
Operative Techniques in Otolaryngology June 2006, Vol. 17, 126-134
Daha fazla bilgiye ulasmak isteyenler ise;
www.acclarent.com
www.american-rhinologic.org adreslerinden ulaşabilirler.